Despre codificarea SIRUTA

Sistemul Informatic al Registrului Unităţilor Teritorial-Administrative este întreținut de Institutul Național de Statistică

SIRUTA – adică Sistemul Informatic al Registrului Unităţilor Teritorial-Administrative – este denumirea sistemului oficial de înregistrare al localităților, unităților teritorial-administrative, și constituie un Nomenclator al unităţilor administrativ-teritoriale.

Acest nomenclator este instrumentul de bază pentru întocmirea statisticilor oficiale, sau prelucrări de date în general, colectări de informații din domeniul economic și financiar, sau recensământe. Este un „nomenclator unitar de interes general prevăzut în concepția generală a informatizarii în România”, cum este formulat de Hotărârea de Guvern nr. 575 bis din 22 septembrie 1992, care are în vedere informatizarea României și dispune întocmirea mai multor nomenclatoare codificate, de ex. adrese poștale, tipuri de unități administrativ-teritoriale, tipuri de acte normative, ocupații etc.

Nomenclatorul SIRUTA, este modificat numai pe bază legală, și este însoțit de lista modificărilor efectuate cu mențiunea normei respective, începând chiar de la data publicării faimoasei Lege 2 din 1968. Codificarea conține structura administrativă al țării, adică în nomenclator sunt înscrise și codurile SIRUTA al unităților administrativ-teritoriale superioare fiecărei unități administrativ-teritoriale, și nu numai. Conține codificat tipurile localităților, este reședință de județ, comună sau municipiu sau nu, dacă se află în mediu rural sau urban.

Conține și codurile poștale ale UAT-urilor, însă dacă le comparăm cu lista codurilor poștale publicate de Poșta Română, vom vedea niste diferențe, și presupunem, că cele ale Poștei sunt mai corecte. Respectv, denumirile localităților folosite de către Poștă, dacă le comparăm cu cele din Nomenclatorul SIRUTA, conțin mai multe greșeli. Dacă avem în vedere, că Nomenclatorul este menținut pe baza unei metodologii stricte, în privința denumirilor, îl folosim cu prioritate.

De exmplu, codpostal.info.ro afișează date dintr-o bază de date consolidată cu ajutorul Nomenclatorului SIRUTA, ca să afișeze denumirile localităților cât mai corect, și cu ajutorul listei publicate de Poșta Română, ca să afișeze coduri poștale cât mai corecte. Sunt afișate și alte date, oficiile poștale, caracteristicile localităților, coduri SIRUTA, mediul în care se află localitatea…

Într-o postare viitoare vom publica anumite date ce rezultă din această consolidare de date.

Metodologia Nomenclatorului SIRUTA și modificările legislative despre schimbări în privința UAT-urilor pot fi descărcate de aici, și aici.