Încă un site cu coduri poștale?

Bineînțeles, sunt multe siteuri cu codurile poștale din România. Atâta timp cât se folosesc servicii poștale sau se completează fel și fel formulare, codurile poștale sunt căutate pe internet, deci este la îndemână de mult timp această idee de a lua lista codurilor poștale, și de a le republica în format HTML.

Știm din Hotărârea de Guvern nr. 575 bis din 22 septembrie 1992, că aceste coduri poștale nu au avut ca scop numai diferențierea localităților cu același denumiri. A atribui coduri entităților des folosite cum ar fi ocupații, mărfuri, localități etc., este esențial pentru informatizarea feluritelor procese. Toate aceste date au menirea de a-și crește valoarea combinându-se cu alte date, și dacă codurile poștale se califică a fi date geospațiale, sunt considerate date cu valoare ridicată după LEGEA nr. 179 din 9 iunie 2022 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public.

Momentan, considerăm că este necesară consolidarea datelor conținute de lista codurilor poștale, cu scopul de a micșora procentul datelor incorecte. Lista codurilor poștale conține coduri SIRUTA, denumirile localităților și denumirile străzilor, așadar pentru început, codurile poștale pot constitui o bază pentru identificare de date (data identification). Mai ales în vederea întocmirii unui nomenclator complet al străzilor.

Numai o bază de date consolidată, cu erorile eliminate poate fi oferit utilizarotului final ca un produs. După părerea noastră, aceste produse ar fi în forma unot seturi de date personalizabile și transmiterea acestor date prin technologia API.

codpostal.info.ro conține codurile poștale, codurile SIRUTA, oficiile poștale aferente codului poștal. În lista codurilor SIRUTA mai sunt consemnate anumite caracteristici ai UAT-urilor, care la rândul lor sunt afișate pe codpostal.info.ro. Denumirile localităților cu denumiri identice dintr-un județ, sunt afișate împreună cu unitatea administrativ-teritorială superioară în paranteză. În lista localităților într-un județ, dacă o localitate componentă are denumire indentică cu UAT superior, numai cel superior este afișat.

În curând găsiți datele sus-menționate în forma seturilor de date personalizabile, și în forma de date transmise prin API.