Ministerul Justiției, – pe siteul portal.just.ro – a început de mult să publice dosarele aflate pe rolul instanțelor, începând din anul 2013, parcă. Nu numai în formă de pagină web, ci și printr-un fel de API, mai exact prin protocolul SOAP. Adică dezvoltatorul de aplicații informatice poate încorpora în produsele proprii datele care reprezintă informații din dosarele în justiție pe rolul instanțelor de judecată.
Se știe, că acest protocol SOAP nu este perfect, este foarte rigid, în cazul acestor date foarte multe despre dosare în justiție ar fi mai potrivit o metodă mai flexibilă, ca programatorul să aibă la dispoziție mai multe tipuri de cereri de ex. Dar nu ne plângem, și așa e bine, alta este (sau mai bine zis poate să fie) problema.
Datele din dosare înseamnă și numele și prenumele părților persoane fizice. Mulți nu vor ca numele lor să fie găsite pe internet în contextul dosarelor în justiție și legislația protecției datelor personale asigură drepturi pentru respectivii, ca să acționeze în acest sens. Există o hotărâre al Curții de Apel București, care are ca obiect exact republicarea/retransmiterea datelor din dosarele în justiție cu ajutorul metodei sus-menționate. E clar, dacă retransmiți nume și prenume de persoane fizice, respectivele persoane pot cere stergerea din conținutul retransmis.
Asta se numește „dreptul la opoziție” și siteul dosarejustiție.ro dă posibilitatea persoanelor fizice de a cere stergerea din listarea părților din dosare, dacă trimite un e-mail la dpo[arond]datascop.ro, în care cere ștergerea, ne scrie numele, prenumele, și numărul dosarului de unde vrea ștergerea. Prin această adresă de mail, utilizatorii își pot exercita și celelalte drepturi la protecția datelor, în concret: dreptul de acces, dreptul de a corecta datele și dreptul de ștergere.